Listed Cottage Gorthleck

The external refurbishment of The Bothy at Gorthleck was required due to the failure of the existing heather roof.

After the most recent roof refurbishment, 6 years ago, the roof was still leaking. Heather roofing requires a specialist skill set which is no longer easy to find.

The roof was re-specified using Canadian Cedar Shingles to achieve a natural roofing finish for this woodland retreat, which was both watertight and aesthetically pleasing.

The Bothy, which is a listed building, sits in a quiet glade surrounded by trees and is used by the owners as a haven of peace and tranquility.

The refurbishment required listed building consent to replace the existing heather roof with Canadian Cedar Shingles.

Usually, planning requirements prefer a ‘like for like’ replacement or, in the case of The Bothy, something completely unique.

The original redesign of The Bothy featured a heavy gable end and, in line with listed building consent, the owners wanted to keep the same appearance.

Wyvis Roofing worked with the architect to design a robust timber fascia that would deliver the same effect.

The original ‘swept eyebrow’ window required a redesign, as the existing roof pitch was unsuitable for shingle installation.

The sweeps and curves of the roof create a stunning effect for the woodland retreat.

This visual effect was created with painstaking attention to detail and exceptional workmanship.

 Every individual shingle was cut to fit the flow and shape of the roof giving an incredible overall effect. It was a fantastic project to work on.

Wyvis Roofing were awarded the 2013 Excellance in Roofing Award from the NHIC (National Home Improvement Council) for this project.


Website design by